Składniki na 2 porcje:
- 750 gram marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry
- świeżo mielony czarny pieprz
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 banany
- 2 łyżki syropu z agawy
- 180 gram kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
- Imbir obrać i pokroić w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać marchewkę, imbir i smażyć przez około 10 minut. Posolić, popieprzyć, dodać curry i wszystko wymieszać. Dodać bulion i gotować przez około 10 minut.
- Zupę zblendować, dodać śmietanę i jeszcze raz zblendować.
- Banany przekroić na połówki, skropić syropem z agawy i grillować w piekarniku przez około 10 minut.
- Zupę przełożyć do miseczek, dodać banana i udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz