środa, 1 maja 2013

Zupa krem z marchewki i imbiru

Zupa krem z marchewki, z dodatkiem świeżego imbiru i grillowanego banana. Niebo w gębie. Banalnie prosta w przygotowaniu. Gorąco polecam.

Składniki na 2 porcje:
  • 750 gram marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 banany
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 180 gram kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  • Imbir obrać i pokroić w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać marchewkę, imbir i smażyć przez około 10 minut. Posolić, popieprzyć, dodać curry i wszystko wymieszać. Dodać bulion i gotować przez około 10 minut.
  • Zupę zblendować, dodać śmietanę i jeszcze raz zblendować.
  • Banany przekroić na połówki, skropić syropem z agawy i grillować w piekarniku przez około 10 minut.
  • Zupę przełożyć do miseczek, dodać banana i udekorować natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz