Składniki na 2 porcje:
- 2 duże filety łososia
- 1 pomarańcza
- 3 czerwone cebule
- garść pistacji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób przygotowania:
- Pistacje posiekać na drobne kawałki.
- Cebulę pokroić w paski.
- Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok a drugą obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
- Filety z łososia natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut. Posolić i popieprzyć.
- Do cebuli dodać sok z pomarańczy, cząstki pomarańczy, czerwony ocet winny i smażyć przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
- Łososia posypać z jednej strony posiekanymi pistacjami, smażyć przez 2 - 3 minuty, po czym zdjąć z patelni i ułożyć na usmażonej cebuli z pomarańczami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz