niedziela, 12 maja 2013

Smażony łosoś z pistacjami, czerwoną cebulką i pomarańczą

Nasz dzisiejszy obiad. Bardzo smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże filety łososia
  • 1 pomarańcza
  • 3 czerwone cebule
  • garść pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:
  • Pistacje posiekać na drobne kawałki.
  • Cebulę pokroić w paski.
  • Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok a drugą obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
  • Filety z łososia natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut. Posolić i popieprzyć.
  • Do cebuli dodać sok z pomarańczy, cząstki pomarańczy, czerwony ocet winny i smażyć przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
  • Łososia posypać z jednej strony posiekanymi pistacjami, smażyć przez 2 - 3 minuty, po czym zdjąć z patelni i ułożyć na usmażonej cebuli z pomarańczami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz