Składniki:
Na spód torcika:
- 1 cup pistacji - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
- 1/2 cup wiórków kokosowych
- 1/8 łyżeczki soli
- 10 świeżych daktyli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Na masę:
- 2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc
- 1 cup awokado
- 1/4 cup soku z cytryny
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 1/4 cup wody
- 1/2 cup syropu z agawy
- 1/2 cup oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/4 cup kakao
Sposób przygotowania:
- Do blendera wrzucić nerkowce, awokado, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wodę, syrop z agawy, sól, wanilię i zblendować, aż uzyskamy konsystencję gładkiej masy.
- Następnie dodać olej kokosowy i blendować przez minutę.
- Połowę masy przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do pozostałej masy dodać kakao i wszystko zblendować.
Sposób przygotwania torciku:
- Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem.
- Na spód wyłożyć masę czekoladową i posypać posiekanymi pistacjami.
- Na pistacje wyłożyć resztę masy czekoladowej.
- Na masę czekoladową wyłożyć masę orzechową - tę z miseczki.
- Torcik udekorować pistacjami i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz