niedziela, 12 maja 2013

Torcik pistacjowy - bez mleka, mąki, jajek i bez pieczenia

Jeden z moich zaległych przepisów:)

Składniki:

Na spód torcika:
  • 1 cup pistacji - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
  • 1/2 cup wiórków kokosowych
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 10 świeżych daktyli

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

Na masę:
  • 2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc
  • 1 cup awokado
  • 1/4 cup soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 1/4 cup wody
  • 1/2 cup syropu z agawy
  • 1/2 cup oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cup kakao

Sposób przygotowania:
  • Do blendera wrzucić nerkowce, awokado, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wodę, syrop z agawy, sól, wanilię i zblendować, aż uzyskamy konsystencję gładkiej masy.
  • Następnie dodać olej kokosowy i blendować przez minutę.
  • Połowę masy przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do pozostałej masy dodać kakao i wszystko zblendować.

Sposób przygotwania torciku:
  • Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem. 
  • Na spód wyłożyć masę czekoladową i posypać posiekanymi pistacjami.
  • Na pistacje wyłożyć resztę masy czekoladowej.
  • Na masę czekoladową wyłożyć masę orzechową - tę z miseczki.
  • Torcik udekorować pistacjami i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz