czwartek, 2 maja 2013

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo - borówkowe

Oto przepis na ciasteczka, które dzisiaj upiekłam. Ciasteczka są bez dodatku cukru, mleka i mąki białej. Bardzo smaczne:)


Składniki na 9 średniej wielkości ciasteczek:
  • 2 cups borówek
  • 1 cup orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 1/2 cups mąki migdałowej
  • 1/3 cup czekolady RAW
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka ektraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sody oczyczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
  • Borówki przełożyć do małego rondelka. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  • Orzechy włoskie wrzucić do blendera i zblendować. Dodać olej, borówki i wszystko jeszcze raz zblendować, aż do uzyskania gęstej masy.
  • Masę przełożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z masy uformować ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz