- 2 podwójne piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka białego wina
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- pęczek świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka pokroić w sznycle, rozpłaszczyć dłonią, wysmarować oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Suszone pomidory pokroić w paski.
- Bazylię drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć piersi kurczaka z obu stron przez kilka minut, aż zaczną robić się lekko brązowe. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple - można w piekarniku.
- Na patelnię wrzucić czosnek i smażyć minutę - nie dłużej, bo czosnek może się zrobić gorzki. Następnie dodać suszone pomidory, wlać śmietankę kremówkę, wino i wszystko gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Na koniec do sosu wrzucić bazylię i jeszcze chwilkę gotować, aż sos zrobi się gęsty. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na talerzach układać sznycle z piersi kurczaka i polać sosem. Podawać z dużą ilością sałaty.
Skorzystałam z przepisu bajaderki
http://www.mniammniam.com/Piersi_z_kurczaka_w_sosie_z_suszonych_pomidorow-6836p.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz