środa, 22 maja 2013

Pierś kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białego wina

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Piersi kurczaka pokroić w sznycle, rozpłaszczyć dłonią, wysmarować oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Suszone pomidory pokroić w paski.
  • Bazylię drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć piersi kurczaka z obu stron przez kilka minut, aż zaczną robić się lekko brązowe. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple - można w piekarniku.
  • Na patelnię wrzucić czosnek i smażyć minutę - nie dłużej, bo czosnek może się zrobić gorzki. Następnie dodać suszone pomidory, wlać śmietankę kremówkę, wino i wszystko gotować pod przykryciem  przez około 5 minut. Na koniec do sosu wrzucić bazylię i jeszcze chwilkę gotować, aż sos zrobi się gęsty. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Na talerzach układać sznycle z piersi kurczaka i polać sosem. Podawać z dużą ilością sałaty.


Skorzystałam z przepisu bajaderki
http://www.mniammniam.com/Piersi_z_kurczaka_w_sosie_z_suszonych_pomidorow-6836p.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz