czwartek, 16 maja 2013

Pierś kurczaka w sosie miodowo - cytrynowym

Danie, które robi się w 15 minut - czyli takie jakie lubię najbardziej.

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 - 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Pierś kurczaka pokroić na sznycle, rozpłaszczyć dłonią, posolić, popieprzyć i smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony - powinny zrobić się lekko brązowe. Usmażone piersi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple - można w piekarniku.
  • Na tą samą patelnię na której smażone były piersi kurczaka wlać bulion warzywny, sok z połowy cytryny i miód. Gotować cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu.
  • Na talerzach ułożyć porcje kurczaka i polać przygotowanym sosem. Podawać z dużą ilością warzyw.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz