Składniki na dwie dość duże porcje:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- sok z połowy cytryny
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 - 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion warzywny.
- Pierś kurczaka pokroić na sznycle, rozpłaszczyć dłonią, posolić, popieprzyć i smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony - powinny zrobić się lekko brązowe. Usmażone piersi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple - można w piekarniku.
- Na tą samą patelnię na której smażone były piersi kurczaka wlać bulion warzywny, sok z połowy cytryny i miód. Gotować cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu.
- Na talerzach ułożyć porcje kurczaka i polać przygotowanym sosem. Podawać z dużą ilością warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz