Składniki na 2 dość duże porcje:
- 500 gram truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu bądź syropu z agawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do średniej wielkości miseczki.
- W małej miseczce wymieszać sok z cytryny, czerwony ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać truskawki, delikatnie wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
- Po godzinie truskaweczki przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią i miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz