wtorek, 14 maja 2013

Ciasteczka borówkowe - bezglutenowe

Dzisiaj zrobiłam ciasteczka z borówkami - bez dodatku w postaci mąki białej i mleka. Nie dodałam też ani grama cukru a i tak wyszły pyszne:)

Składniki na około 10 średniej wielkości ciasteczek:
  • 2 1/2 cups mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 cup oleju kokosowego - można go zastąpić dowolnym olejem przez siebie wybranym
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • 1/2 cup borówek

Sposób przygotowania:
  • Do dużej miski wsypać mąkę migdałową, sól, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszać.
  • W drugiej miseczce zmiksować olej kokosowy, jajka i miód.
  • Mokre składniki dodać do suchych i wszystko porządnie wymieszać. Do masy dodać borówki i wszystko wymieszać delikatnie - tak aby borówki się nie rozdziabdziały. Masę wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie układać ją w formie placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać przez około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz