wtorek, 21 maja 2013

Crumble truskawkowo - rabarbarowe

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. W niedzielę zrobiłam dla moich chłopców deser truskawkowo - rabarbarowy - bez dodatku w postaci białej mąki i cukru. Wyszło smacznie:)

Składniki:

Na spód:
  • 3 cups rabarbaru
  • 3 cups truskawek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki z tapioki

Sposób przygotowania:
  • Truskawki pokroić w plasterki.
  • Rabarbar pokroić w kostkę.
  • Truskawki i rabarbar przełożyć do dużej miski dodać skórkę z pomarańczy, miód, sól, sok z cytryny, mąkę z tapioki i wszystko dokładnie wymieszać.

Na posypkę:
  • 1/4 cup pistacji
  • 1/4 cup orzechów makadamia
  • 3/4 cup mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 cup miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
  • Orzechy posiekać na drobne kawałki.
  • Do dużej miski wsypać orzechy, mąkę migdałową, mąkę kokosową, sól, cynamon, miód i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać olej kokosowy i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Sposób przygotowania crumble:
  • Naczynie do tarty wysmarować olejem kokosowym. Na dno wyłożyć masę truskawkowo - rabarbarową. Wierzch posypać masą orzechową.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz