wtorek, 7 maja 2013

Chlebek bezglutenowy bananowo - cukiniowy

Dzisiejszy chlebek:)

Składniki na jeden średniej wielkości chlebek:
  • 1 1/2 cups mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki  muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1 cup tartej cukinii

Sposób przygotowania:
  • Cukinię zetrzeć na tarce - nie obieramy jej.
  • Banana rozdziabdziać na talerzyku.
  • W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową.
  • Do mniejszej miski wbić jajka, dodać syrop z agawy, miksować przez 2 minuty, po czym dodać do miski z suchymi składnikami i wszystko wymieszać.
  • Do masy dodać banana, cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremki i zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Chlebek jest przepyszny, wilgotny, mięciutki. Ma jednak tendencje do rozwalania się. Mój synek zjadł dużo i skwitował - mamuś to było najlepsze na świecie:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz