Składniki na jeden średniej wielkości chlebek:
- 1 1/2 cups mąki migdałowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1/4 cup syropu z agawy
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 cup tartej cukinii
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzeć na tarce - nie obieramy jej.
- Banana rozdziabdziać na talerzyku.
- W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową.
- Do mniejszej miski wbić jajka, dodać syrop z agawy, miksować przez 2 minuty, po czym dodać do miski z suchymi składnikami i wszystko wymieszać.
- Do masy dodać banana, cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszać.
- Masę przełożyć do foremki i zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Chlebek jest przepyszny, wilgotny, mięciutki. Ma jednak tendencje do rozwalania się. Mój synek zjadł dużo i skwitował - mamuś to było najlepsze na świecie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz