Składniki na dwie dość duże porcje:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki
- garść płatków migdałowych
- garść orzechów laskowych
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- Orzechy laskowe pokroić na drobne kawałki.
- Na jednym talerzu roztrzepać jajko, na drugi wysypać trochę mąki, na trzecim wymieszać płatki migdałowe z orzechami laskowymi.
- Pierś kurczaka pokroić w sznycle, rozpłaszczyć dłonią, wysmarować oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Każdy sznycel obtoczyć w jajku, mące, migdałach i orzechach laskowych.
- Układać na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
- Podawać z dużą ilością sałaty.
Sałatka którą przygotowałam:
Składniki:
- dwie duże garście różnego rodzaju sałat
- ser feta drobno pokrojony
- Sałatę wymieszać z serem feta. Polać sosem musztardowym.
Składniki:
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 50 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka miodu
- W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz