sobota, 18 maja 2013

Zapiekana pierś kurczaka z migdałami i orzechami laskowymi

Na dzisiejszy obiad przygotowałam zapiekaną pierś kurczaka z migdałami i orzechami laskowymi. Bardzo sympatyczne danie, które można przygotować w 15 minut. Kurczaka podałam z sałatą, drobno pokrojonym serem feta i sosem musztardowym. Jest to na pewno przepis godny polecenia:)

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • garść płatków migdałowych
  • garść orzechów laskowych
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Orzechy laskowe pokroić na drobne kawałki.
  • Na jednym talerzu roztrzepać jajko, na drugi wysypać trochę mąki, na trzecim wymieszać płatki migdałowe z orzechami laskowymi.
  • Pierś kurczaka pokroić w sznycle, rozpłaszczyć dłonią, wysmarować oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Każdy sznycel obtoczyć w jajku, mące, migdałach i orzechach laskowych.
  • Układać na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
  • Podawać z dużą ilością sałaty.

Sałatka którą przygotowałam:

Składniki:
  • dwie duże garście różnego rodzaju sałat
  • ser feta drobno pokrojony
Sposób przygotowania:
  • Sałatę wymieszać z serem feta. Polać sosem musztardowym.
Sos musztardowy:

Składniki:
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
  • W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz