Składniki na 12 muffinków:
- 4 jajka
- 3 łyżki miodu bądź syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki jabłkowego octu winnego
- 1/2 cup mąki kokosowej
- 1/4 cup mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 bardzo duże i bardzo dojrzałe banany - najlepsze są banany z dużą ilości brązowych plamek
- 1/4 cup mleka migdałowego - można zastąpić ryżowym, sojowym a nawet zwykłym
- 1/4 cup cacao nibs - można zastąpić czekoladą posiekaną na drobne kawałki
Na posypkę:
- 1/4 cup posiekanych orzechów - ja użyłam pekanów
- 2 - 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cacao nibs - można zastąpić posiekaną czekoladą
Sposób przygotowania:
- Do miski dodać miód, olej kokosowy, wanilię i ubijać mikserem przez minutkę, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać jajka, jabłkowy ocet winny i znowu ubijać mikserem, aż do uzyskania konsystencji gładkiej masy.
- W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, mąkę migdałową, cynamon, sodę oczyszczoną i sól.
- Suche składniki dodać do mokrych i wszystko dokładnie wymieszać.
- W średniej wielkości miseczce rozdziabdziać banany widelcem, dodać mleko, wymieszać, wlać do masy i ponownie wszystko wymieszać.
- Masę przełożyć do foremek muffinków i posypać mieszanką orzechowo - miodową.
- Zapiekać w piekarniku w nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz