sobota, 11 maja 2013

Bezglutenowe czekoladowo - bananowe muffinki

Muffinki, które się robi błyskawicznie. Pyszne, wilgotne, mięciutkie. Bez dodatku białej mąki, cukru.

Składniki na 12 muffinków:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki jabłkowego octu winnego
  • 1/2 cup mąki kokosowej
  • 1/4 cup mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 bardzo duże i bardzo dojrzałe banany - najlepsze są banany z dużą ilości brązowych plamek
  • 1/4 cup mleka migdałowego - można zastąpić ryżowym, sojowym a nawet zwykłym
  • 1/4 cup cacao nibs - można zastąpić czekoladą posiekaną na drobne kawałki

Na posypkę:
  • 1/4 cup posiekanych orzechów - ja użyłam pekanów
  • 2 - 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cacao nibs - można zastąpić posiekaną czekoladą

Sposób przygotowania:
  • Do miski dodać miód, olej kokosowy, wanilię i ubijać mikserem przez minutkę, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać jajka, jabłkowy ocet winny i znowu ubijać mikserem, aż do uzyskania konsystencji gładkiej masy.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, mąkę migdałową, cynamon, sodę oczyszczoną i sól.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wszystko dokładnie wymieszać.
  • W średniej wielkości miseczce rozdziabdziać banany widelcem, dodać mleko, wymieszać, wlać do masy i ponownie wszystko wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremek muffinków i posypać mieszanką orzechowo - miodową. 
  • Zapiekać w piekarniku w nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Sposób przygotowania posypki orzechowo - miodowej:
  • Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz