czwartek, 9 maja 2013

Bezglutenowy chleb kokosowy

Składniki na 1 średniej wielkości chlebek:
  • 6 jajek
  • puszka mleka kokosowego
  • 1/2 cup syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • 1 cup mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli


Sposób przygotowania jest banalny:
  • Jajka, mleko kokosowe i syrop z agawy miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystecji.
  • Do masy dodać wanilię, ekstrakt z pomarańczy, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Chlebek jest dosyć wilgotny i najlepiej smakuje po wystygnięciu. Zjedliśmy go z plasterkami truskawek i to było dobre:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz