wtorek, 7 maja 2013

Bezglutenowe ciasteczka z jabłkami i kardamonem

Ciasteczka, które upiekłam w niedzielę. Bez glutenu, bez mleka i bez cukru. Pyszne, mięciutkie, pachnące jabłkami. Bardzo smaczne:)

Składniki na 8 dość dużych ciasteczek:
  • 2 cups mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 dość duże jabłka
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Sposób przygotowania:
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, sól i sodę oczyszczoną.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka i smażyć aż zrobią się miękkie.
  • Kiedy jabłuszka zaczną robić się brązowe wrzucić je do miski z mąką, dodać kardamon, wanilię, jajka, syrop z agawy i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Masę układać w formie placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz