środa, 22 maja 2013

Łosoś owocowo - warzywny

Przepis wymyślony przez mojego męża. Bardzo smaczny.

Składniki na dwie porcje:
  • 400 gram świeżego filetu z łososia
  • pomarańcza
  • garść borówek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 5 - 8 zielonych szparagów
  • pół brokuła
  • 1 por
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Szparagi obrać i pokroić na 3 - 4 cm kawałki.
  • Brokuł podzielić na małe różyczki.
  • Białą część pora pokroić w plasterki.
  • Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
  • Filety z łososia natrzeć oliwą, posolić i popieprzyć.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty, po tym czasie ogień zmniejszyć i dusić wszystko pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie warzywa przesunąć na brzeg patelni, dodać łososia i smażyć go na silnym ogniu przez około minutę. Dodać połowę sosu sojowo - pomarańczowego i smażyć przez około 2 minuty. Filety przewrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać pomarańczę, borówki i wszystko trzymać w cieple przez około 2 minuty

Sos sojowo - pomarańczowy:
  • W małej miseczce wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, sól i pieprz






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz