poniedziałek, 13 maja 2013

Risotto z truskawkami i białym winem

Pycha!

Składniki na 2 dość duże porcje:
  • 400 gram truskawek
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 gram ryżu risotto
  • 150 ml białego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 50 gram parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
  • Szalotki obrać i pokroić w kostkę.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać.
  • Bazylię posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i smażyć przez około 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte oliwą. Dolać szklankę bulionu, całe wino, wszystko wymieszać i gotować - cały czas trzeba mieszać. Dodać 1/3 truskawek, stopniowo dolewać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
  • Dodać jogurt naturalny, parmezan, pozostałe truskawki, bazylię i wszystko delikatnie wymieszać. Posolić i popieprzyć.
  • Na talerzach risotto posypać szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz