środa, 15 maja 2013

Zapiekany halibut z orzechami makadamia i mlekiem kokosowym

Składniki na dwie porcje:
  • około 300 gram świeżego filetu halibuta
  • 3/4 cup orzechów makadamia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mleka kokosowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:
  • Natkę pietruszki posiekać.
  • Pomarańczę obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
  • Orzechy makadamia przyrumienić na patelni - powinny być lekko brązowe, posiekać na drobne kawałki.
  • W małej miseczce wymieszać jajko z mlekiem kokosowym.
  • Na dużym talerzu wymieszać natkę pietruszki, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy i orzechy.
  • Rybkę najpierw zanurzać w mieszance mleczno - jajecznej, następnie obtoczyć w mieszance orzechowej i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  • Na talerzach rybę udekorować cząstkami pomarańczy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz