Na spód do tarty:
- 2 cups mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- 6 dużych kostek gorzkiej czekolady - minimum 70%
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblendować.
- Masą wylepić foremkę do tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
- Czekoladę posiekać drobno i rozsmarować na spodzie do tarty - czekolada powinna się rozpuścić.
- Tartę odstawić na 15 minut, po czym przełożyć do lodówki.
Krem do tarty:
- 1 1/2 cups mleka kokosowego
- 5 żółtek
- 1/4 cup cukru kokosowego
- 3 łyżki mąki z tapioki
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlać mleko kokosowe i podgrzać na średnim ogniu.
- Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać mąkę z tapioki i mleko kokosowe. Masę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie krem rozsmarować na czekoladowym spodzie do tarty, a tartę odstawić na około 3 godziny do lodówki.
- Przed podaniem tartę udekorować truskawkami i posypać tartą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz