sobota, 18 maja 2013

Bezglutenowa tarta truskawkowa

Składniki na jedną małą tartę:

Na spód do tarty:
  • 2 cups mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 6 dużych kostek gorzkiej czekolady - minimum 70%

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Masą wylepić foremkę do tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
  • Czekoladę posiekać drobno i rozsmarować na spodzie do tarty - czekolada powinna się rozpuścić.
  • Tartę odstawić na 15 minut, po czym przełożyć do lodówki.

Krem do tarty:
  • 1 1/2 cups mleka kokosowego
  • 5 żółtek
  • 1/4 cup cukru kokosowego
  • 3 łyżki mąki z tapioki

Sposób przygotowania:
  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i podgrzać na średnim ogniu.
  • Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać mąkę z tapioki i mleko kokosowe. Masę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie krem rozsmarować na czekoladowym spodzie do tarty, a tartę odstawić na około 3 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem tartę udekorować truskawkami i posypać tartą gorzką czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz