niedziela, 2 czerwca 2013

Zapiekany łosoś w sosie bazyliowo - jogurtowym

Nasz dzisiejszy obiad, czyli rybka w roli głównej:

Składniki dla dwóch osób:
  • 2 duże filety łososia
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • pęczek świeżej bazylii
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
Sposób przygotowania:
  • Czosnek obrać.
  • Do blendera wrzucić czosnek, bazylię, jogurt naturalny, musztardę, cukier, troszkę soli, pieprz i wszystko zmiksować. Tak przygotowany sos wstawić na kilka minut do lodówki.
  • Filety z łososia natrzeć solą i pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło - smażyć łososia 2-3 minuty z każdej strony. Usmażonego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i grillować w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
  • Łososia podawać z sosem i dużą ilością sałaty.


Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu http://www.mniammniam.com/Losos_z_grilla_w_piekarniku_z_sosem_bazyliowym_-116p.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz