Składniki dla dwóch osób:
- 2 duże filety łososia
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- pęczek świeżej bazylii
- łyżeczka cukru
- łyżeczka musztardy
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- Czosnek obrać.
- Do blendera wrzucić czosnek, bazylię, jogurt naturalny, musztardę, cukier, troszkę soli, pieprz i wszystko zmiksować. Tak przygotowany sos wstawić na kilka minut do lodówki.
- Filety z łososia natrzeć solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło - smażyć łososia 2-3 minuty z każdej strony. Usmażonego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i grillować w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
- Łososia podawać z sosem i dużą ilością sałaty.
Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu http://www.mniammniam.com/Losos_z_grilla_w_piekarniku_z_sosem_bazyliowym_-116p.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz