poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto z orzechami, bananami i kremem czekoladowym - bezglutenowe i bez pieczenia

Składniki na jedno średniej wielkości ciasto:

Na spód:
  • 2 1/4 cups pekanów
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 świeżych daktyli
  • łyżeczka syropu z agawy
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Na krem z orzechów:
  • 1 1/2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez minimum 4 godziny
  • 1/4 cup wody kokosowej - można użyć mineralnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 cup miodu bądź syropu z agawy
  • 1/4 cup oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Na sos czekoladowy:
  • 1 cup kakao
  • 1/2 cup miodu bądź syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wody
  • sczypta soli
  • 1/2 cup oleju kokosowego
Sposób przygotowania ciasta:
  • Foremkę do ciasta wylepić spodem.
  • Na spód wyłożyć masę orzechową.
  • Masę orzechową udekorować pokrojonymi bananami i orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać sosem czekoladowym.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz