niedziela, 2 czerwca 2013

Tarta kokosowa z kremem czekoladowym, truskawkami i borówkami - bezglutenowa

Nasz dzisiejszy bezglutenowy deser:)

Składniki na jedną małą tartę:

Na spód do tarty:
  • 1/2 cup mąki kokosowej
  • 1/2 cup wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu bądź syropu z agawy
  • 60 gram masła
Sposób przygotowania:
  • Masło rozpuścić na patelni.
  • Do średniej wielkości miski wsypać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, sól i wszystko wymieszać. Dodać jajka, masło, miód bądź syrop z agawy i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wylepić formę do tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Tartę odstawić do ostygnięcia.
Na krem:
  • puszka mleka kokosowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady - można też użyć czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
  • W rondelku podgrzać mleko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowany krem rozprowadzić delikatnie na tarcie po czym tartę wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Po wyjęciu z lodówki tartę udekorować truskawkami i borówkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz