środa, 5 czerwca 2013

Roladki z piersi kurczaka nadziewane kaparami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki dla dwóch osób:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 50 gram suszonych pomidorów
  • 60 gram czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 500 gram pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wina
Sposób przygotowania:
  • Piersi kurczaka pokroić w sznycle, natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
  • Suszone pomidorki przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie pokroić je w paseczki.
  • Czosnek obrać i drobno pokroić.
  • Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
  • Oliwki i kapary drobno pokroić.
  • Do miseczki wrzucić suszone pomidory, czosnek, szalotkę, oliwki i kapary, dodać łyżkę oliwy z oliwek, troszkę posolić i wszystko wymieszać.
  • Na każdy sznycel nałożyć trochę farszu, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć pomidorki koktajlowe, posolić, skropić oliwą z oliwek, dolać wino i dodać roladki z piersi kurczaka. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz