Roladki z piersi kurczaka nadziewane kaparami, oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki dla dwóch osób:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 50 gram suszonych pomidorów
- 60 gram czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 500 gram pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wina
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka pokroić w sznycle, natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
- Suszone pomidorki przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie pokroić je w paseczki.
- Czosnek obrać i drobno pokroić.
- Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
- Oliwki i kapary drobno pokroić.
- Do miseczki wrzucić suszone pomidory, czosnek, szalotkę, oliwki i kapary, dodać łyżkę oliwy z oliwek, troszkę posolić i wszystko wymieszać.
- Na każdy sznycel nałożyć trochę farszu, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć pomidorki koktajlowe, posolić, skropić oliwą z oliwek, dolać wino i dodać roladki z piersi kurczaka. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz