Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 ziemniak średniej wielkości
- 250 gram marchewek
- 700 ml bulionu
- sok z jednej dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- świeża kolendra
- Cebulę obrać i pokroić w plastry.
- Czosnek obrać i drobno pokroić.
- Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
- Marchewki obrać i pokroić w plastry.
- Przygotować bulion warzywny.
- Na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy, dodać cebulę, czosnek i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać kumin, kolendrę, imbir, paprykę, pieprz cayenne i wszystko dokładnie wymieszać smażąc jeszcze minutkę.
- Do garnka średniej wielkości dodać cebulę, czosnek, ziemniaka, marchewki, wlać bulion i gotować na średnim ogniu przez około 20-25 minut - warzywa powinny być miękkie.
- Zupę przelać do blendera i zblendować na gładką masę. Dodać sok z pomarańczy, czerwony ocet winny, sól, pieprz i jeszcze raz zblendować.
- Zupkę przelać do garnka, podgrzać i zjeść. Na talerzach zupę posypać posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz