piątek, 14 czerwca 2013

Pikantna zupa krem z marchewki i soku pomarańczowego

Bardzo lubię zupy kremy:) Ta, będzie jedną z moich ulubionych.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 250 gram marchewek
  • 700 ml bulionu
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Czosnek obrać i drobno pokroić.
  • Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
  • Marchewki obrać i pokroić w plastry.
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy, dodać cebulę, czosnek i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać kumin, kolendrę, imbir, paprykę, pieprz cayenne i wszystko dokładnie wymieszać smażąc jeszcze minutkę.
  • Do garnka średniej wielkości dodać cebulę, czosnek, ziemniaka, marchewki, wlać bulion i gotować na średnim ogniu przez około 20-25 minut - warzywa powinny być miękkie.
  • Zupę przelać do blendera i zblendować na gładką masę. Dodać sok z pomarańczy, czerwony ocet winny, sól, pieprz i jeszcze raz zblendować.
  • Zupkę przelać do garnka, podgrzać i zjeść. Na talerzach zupę posypać posiekaną kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz