Składniki na jeden niewielki torcik:
Na spód torcika:
- 1 1/2 cups pekanów
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 daktyli
- Wszystkie składniki zblendować.
- Masę podzielić na dwie części.
- 3 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez minimum 4 godziny
- 1/2 cup wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 cup syropu z agawy bądź miodu
- 1/2 cup oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 cup całych truskawek
- 1 cup truskawek pokrojonych w plasterki
- Do blendera dodać nerkowce, wodę, sok z cytryny, syrop z agawy, olej kokosowy, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko zblendować - powinniśmy uzskać masę o konsystencji kremu.
- Masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do miseczki i odstawić na bok, drugą ponownie przełożyć do blendera dodać CAŁE TRUSKAWKI i wszystko zblendować.
- połowa masy z której zrobiony jest spód torcika
- 1/4 cup pekanów
- 1/4 cup wiórków kokosowych
- kilka łyżek syropu z agawy bądź miodu
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem.
- Na spód wyłożyć połowę masy orzechowej - tą bez truskawek.
- Na masę orzechową wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki.
- Na truskawki wyłożyć masę orzechowo-truskawkową.
- Całość udekorować posypką orzechową.
- Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz