niedziela, 16 czerwca 2013

Torcik truskawkowo - orzechowy - bezglutenowy, bez jajek, masła, mleka, mąki i bez pieczenia

Oto przepis na torcik, który dzisiaj zrobiłam dla mojego synka:)

Składniki na jeden niewielki torcik:

Na spód torcika:
  • 1 1/2 cups pekanów
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 daktyli
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Masę podzielić na dwie części.
Na masę orzechowo-truskawkową:
  • 3 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez minimum 4 godziny
  • 1/2 cup wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 cup syropu z agawy bądź miodu
  • 1/2 cup oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 cup całych truskawek
  • 1 cup truskawek pokrojonych w plasterki
Sposób przygotowania:
  • Do blendera dodać nerkowce, wodę, sok z cytryny, syrop z agawy, olej kokosowy, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko zblendować - powinniśmy uzskać masę o konsystencji kremu.
  • Masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do miseczki i odstawić na bok, drugą ponownie przełożyć do blendera dodać CAŁE TRUSKAWKI  i wszystko zblendować.
Na posypkę orzechową:
  • połowa masy z której zrobiony jest spód torcika
  • 1/4 cup pekanów
  • 1/4 cup wiórków kokosowych
  • kilka łyżek syropu z agawy bądź miodu
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania torcika:
  • Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem.
  • Na spód wyłożyć połowę masy orzechowej - tą bez truskawek.
  • Na masę orzechową wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki.
  • Na truskawki wyłożyć masę orzechowo-truskawkową.
  • Całość udekorować posypką orzechową. 
  • Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz