wtorek, 4 czerwca 2013

Bezglutenowy torcik czekoladowy

Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny torcik - bez dodatku w postaci białej mąki i bez cukru.

Składniki na jeden torcik:
  • 3 cups mąki z orzechów laskowych - wystarczy zblendować orzechy i już mamy mąkę:)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1/2 cup miodu bądź syropu z agawy
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cup oleju z pestek winogron
Składniki na polewę:
  • 1 cup kakao
  • 1/2 cup miodu bądź syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 cup oleju kokosowego

Sposób przygotowania jest banalny:
  • Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystko porządnie wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać wanilię, miód bądź syrop z agawy, olej z pestek winogron i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Mokre składniki dodać do suchych, ponownie wszystko wymieszać, przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika torcik polać polewą czekoladową, można udekorować go orzechami laskowymi bądź włoskimi.
Sposób przygotowania polewy:
  • Wszystkie składniki zblendować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz