środa, 19 czerwca 2013

Ciasto orzechowo - czekoladowe z truskawkami

Oto ciasto, które zrobiłam dzisiaj dla mojego synka.

Składniki na jedno średniej wielkości ciasto:

Na spód ciasta:
  • 1/2 cup orzechów brazylijskich
  • 1/2 cup wiórków kokosowych
  • kilka świeżych daktyli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Na masę czekoladowo-truskawkową:
  • 2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez minimum 4 godziny
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1/4 cup syropu klonowego
  • 1/2 cup wody
  • 1/4 cup masła czekoladowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 cup kakao
  • duża garść truskawek
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki - OPRÓCZ TRUSKAWEK - zblendować na gładkę masę.
  • Masę przełożyć do miseczki, dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
Sposób przygotowania ciasta:
  • Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem.
  • Na spół wyłożyć masę czekoladowo - truskawkową.
  • Całość udekorować truskawkami, można także dodać borówki.
  • Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz