piątek, 14 czerwca 2013

Grillowana pierś kurczaka z gruszką, serem brie, borówkami i orzechami laskowymi

Składniki na dwie porcje:
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 cup oleju z orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • dwie duże podwójne piersi kurczaka
  • 1 gruszka
  • 1 cup borówek
  • 1/2 cup orzechów laskowych
  • kawałek sera brie
  • garść sałaty- najlepiej kilka rodzajów wymieszanych

Sposób przygotowania:
  • Piersi kurczaka pokroić w sznycle.
  • W dość dużej misce wymieszać 2 łyżki białego octu winnego,2 łyżki oleju z orzechów laskowych, łyżkę miodu, tymianek i pół łyżeczki soli. Dodać sznycle z piersi kurczaka i wstawić miskę do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie kurczaka ułożyć na blasze i grillować przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
  • Gruszkę pokroić w kostkę.
  • Ser brie pokroić w kostkę. 
  • Orzechy laskowe drobno pokroić.
  • W miseczce wymieszać 2 łyżki białego octu winnego, łyżkę miodu, pół łyżeczki soli i olej z orzechów laskowych.
  • Na talerzach ułożyć mix sałat i polać przygotowanym sosem. Na sałatę wyłożyć piersi kurczaka, posypać orzechami laskowymi i udekorować serem brie i borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz