poniedziałek, 10 czerwca 2013

Łosoś z pomidorową salsą i grillowanymi szparagami

Nasz niedzielny obiad. Smaczny i łatwy w przygotowaniu.

Składniki na dwie porcje:

Na rybkę:
  • 4 świeże filety z łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
  • Czosnek obrać i pokroić drobniutko.
  • W średniej wielkości misce wymieszać czosnek, sól, pieprz, paprykę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i oliwę. W misce ułożyć filety z łososia - najlepiej je natrzeć, tak aby były pokryte marynatą. Miseczkę wstawić do lodówki na około pół godziny.
  • Po pół godzinie łososia grillować w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 minut.
  • Podawać z grillowanymi szparagami i pomidorową salsą.
Grillowane szparagi:
  • pęczek szparagów
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  • Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, ułożyć na blasze, posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Grillować w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Pomidorowa salsa:

Składniki:
  • cup pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • Czosnek obrać i drobno pokroić.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  • W małej miseczce wymieszać czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dodać pomidorki koktajlowe i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz