Składniki na dwie porcje:
Na rybkę:
- 4 świeże filety z łososia
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Czosnek obrać i pokroić drobniutko.
- W średniej wielkości misce wymieszać czosnek, sól, pieprz, paprykę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i oliwę. W misce ułożyć filety z łososia - najlepiej je natrzeć, tak aby były pokryte marynatą. Miseczkę wstawić do lodówki na około pół godziny.
- Po pół godzinie łososia grillować w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 minut.
- Podawać z grillowanymi szparagami i pomidorową salsą.
- pęczek szparagów
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, ułożyć na blasze, posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Grillować w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Składniki:
- cup pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka skórki z cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- Czosnek obrać i drobno pokroić.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- W małej miseczce wymieszać czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dodać pomidorki koktajlowe i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz