Składniki na 2 bardzo duże porcje:
- 2 duże ogórki
- 350 ml jogurtu greckiego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki świeżej mięty
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta papryki
- Ogórki przekroić na pół, pozbawić pestek, odciąć twarde końcówki i pokroić w plastry.
- Przygotować bulion i schłodzić go w lodówce.
- Kiedy bulion jest już zimny do blendera dodać jogurt, ogórki, bulion i zblednować wszystko na gładką masę. Dodać sól, pieprz, miętę i jeszcze raz wszystko zblendować.
- Chłodnik przelać do miseczek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki chłodnik posypać papryką, można go także udekorować świeżą miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz