piątek, 14 czerwca 2013

Chłodnik z ogórków i jogurtu greckiego

Bardzo smaczna zupa. Idealna na upalne dni:)

Składniki na 2 bardzo duże porcje:
  • 2 duże ogórki
  • 350 ml jogurtu greckiego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki świeżej mięty
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta papryki
Sposób przygotowania:
  • Ogórki przekroić na pół, pozbawić pestek, odciąć twarde końcówki i pokroić w plastry.
  • Przygotować bulion i schłodzić go w lodówce.
  • Kiedy bulion jest już zimny do blendera dodać jogurt, ogórki, bulion i zblednować wszystko na gładką masę. Dodać sól, pieprz, miętę i jeszcze raz wszystko zblendować.
  • Chłodnik przelać do miseczek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki chłodnik posypać papryką, można go także udekorować świeżą miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz