Składniki na dwie porcje:
- jedna podwójna pierś kurczaka
- garść sałaty - najlepiej mix różnych sałat
- mango
- awokado
- pół małej czerwonej cebuli
- garść nerkowców
- sos cytrynowy
- Mango obrać i pokroić w kostkę.
- Awokado obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i cieniutko pokroić.
- Orzechy posiekać - można je wcześniej przyrumienić na patelni.
- Pierś kurczaka posolić, popieprzyć, natrzeć oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia dolać 1/4 cup wody, naczynie przykryć folią do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie kurczaka pokroić w nieduże kawałki i zostawić do ostygnięcia.
- Do dość dużej miski dodać mix sałat, pokrojonego kurczaka, mango, awokado, czerwoną cebulę i nerkowce. Wszystko delikatnie wymieszać i polać sosem cytrynowym.
Składniki:
- 1/4 cup soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki soli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/3 cup oliwy z oliwek
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz