środa, 19 czerwca 2013

Sałatka z pieczonej piersi kurczaka, awokado, mango i nerkowców

Bardzo smaczna sałatka. Szybko się ją przygotowuje i jest bardzo łatwa do zrobienia:)

Składniki na dwie porcje:
  • jedna podwójna pierś kurczaka
  • garść sałaty - najlepiej mix różnych sałat
  • mango
  • awokado
  • pół małej czerwonej cebuli
  • garść nerkowców
  • sos cytrynowy
Sposób przygotowania:
  • Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i cieniutko pokroić.
  • Orzechy posiekać - można je wcześniej przyrumienić na patelni.
  • Pierś kurczaka posolić, popieprzyć, natrzeć oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia dolać 1/4 cup wody, naczynie przykryć folią do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie kurczaka pokroić w nieduże kawałki i zostawić do ostygnięcia.
  • Do dość dużej miski dodać mix sałat, pokrojonego kurczaka, mango, awokado, czerwoną cebulę i nerkowce. Wszystko delikatnie wymieszać i polać sosem cytrynowym.
Jak zrobić sos cytrynowy:

Składniki:
  • 1/4 cup soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/3 cup oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz