Zapiekany dorsz z salsą pomidorowo - imbirową
Składniki na dwie porcje:
- 4 świeże filety z dorsza
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 bardzo dojrzałe pomidory
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść świeżej kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Filety posolić i popieprzyć.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Czosnek obrać i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać imbir, czosnek, cebulę i smażyć przez kilka minut - cebulka powinna zacząć robić się brązowa. Dodać kumin, czarny pieprz, pomidory i smażyć przez następne 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny, drobno posiekaną kolendrę i wszystko delikatnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć folią do zapiekania, na folii ułożyć filety z dorsza, a na filetach salsę pomidorowo - imbirową. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 minut.
- Podawać z dużą ilość sałaty:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz