środa, 19 czerwca 2013

Zapiekany dorsz z salsą pomidorowo - imbirową

Składniki na dwie porcje:
  • 4 świeże filety z dorsza
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżej kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  
Sposób przygotowania:
  • Filety posolić i popieprzyć.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Czosnek obrać i drobno pokroić.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać imbir, czosnek, cebulę i smażyć przez kilka minut - cebulka powinna zacząć robić się brązowa. Dodać kumin, czarny pieprz, pomidory i smażyć przez następne 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny, drobno posiekaną kolendrę i wszystko delikatnie wymieszać.
  • Blachę wyłożyć folią do zapiekania, na folii ułożyć filety z dorsza, a na filetach salsę pomidorowo - imbirową. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 minut.
  • Podawać z dużą ilość sałaty:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz