czwartek, 6 czerwca 2013

Sernik z malinami i orzechami - witariański, bezglutenowy, bez pieczenia

Składniki na jeden średniej wielkości sernik:
Na spód sernika:
  • 1 1/2 cups orzechów makadamia - można wymieszać z orzechami włoskimi
  • 8 świeżych daktyli
  • 1/4 cup wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
Na masę:
  • 3 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez minimum 12 godzin
  • 1/2 cup soku z cytryny
  • 3/4 cup miodu bądź syropu z agawy
  • 1/2 cup oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
Na sok malinowy:
  • garść świeżych malin
  • odrobina syropu z agawy
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.

Sposób przygotowania sernika:
  • Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem.
  • Na spód wyłożyć masę orzechową.
  • Masę orzechową polać sokiem malinowym.
  • Sernik wstawić do lodówki na około godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz