wtorek, 2 lipca 2013

Chłodnik z awokado i pomidorową salsą.

Bardzo dobra, sycąca zupa. Idealna w upały:)
Składniki na dwie średniej wielkości porcje:
Na zupkę:
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z jednej cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion.
  • Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  • Papryczkę pozbawić pestek i drobno pokroić.
  • Czosnek obrać i pokroić.
  • Do blendera wrzucić awokado, chilli, czosnek, dodać bulion i wszystko zblendować, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze raz wszystko zblendować.
  • Zupę wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Podawać z salsą pomidorową.
Na salsę:
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 małe cebulki
  • 4 łyżki świeżej kolendry bądź natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Pomidorki pokroić.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Kolendrę bądź natkę pietruszki drobno posiekać.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz