piątek, 5 lipca 2013

Zapiekane jajka w szynce

Składniki na 5 porcji:
  • 200 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 plasterków szynki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
  • Foremki do muffinków wysmarować masłem i każdą wyłożyć szynką.
  • Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Pieczarki i cebulę smażyć na maśle przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Masę pieczarkowo-cebulową układać na szynce, na to wbić jajko i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posolić i popieprzyć


Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu http://www.mniammniam.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz