Gulasz z cukinii, kurczaka i cebuli.
Składniki na dwie porcje:
- jedna podwójna pierś kurczaka
- 2 cebule
- 3 dość duże cukinie
- 3 łyżki oregano
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 300 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania jest niezwykle prosty:
- Przygotować bulion.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
- Cukinię pokroić w półplatsterki.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zacznie robić się brązowa.
- Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć przez około 10 minut.
- Dolać bulion, dodać cukinię, oregano, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 - 15 minut. Cukinia powinna być miękka ale nie rozgotowana.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie i jeszcze przez chwilkę smażyć.
- Podawać z ryżem bądź bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz