poniedziałek, 29 lipca 2013

Gulasz z cukinii, kurczaka i cebuli.

Składniki na dwie porcje:
  • jedna podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 dość duże cukinie
  • 3 łyżki oregano
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania jest niezwykle prosty:
  • Przygotować bulion.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
  • Cukinię pokroić w półplatsterki.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zacznie robić się brązowa.
  • Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć przez około 10 minut.
  • Dolać bulion, dodać cukinię, oregano,  wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 - 15 minut. Cukinia powinna być miękka ale nie rozgotowana.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie i jeszcze przez chwilkę smażyć.
  • Podawać z ryżem bądź bagietką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz