Składniki na 3 dość duże porcje:
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebuli
- 3/4 szklanki długo - ziarnistego ryżu
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Przygotować bulion warzywny.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć, pozbawić pestek i soku, pokroić w kostkę.
- Bakłażany pokroić w kostkę, przełożyć do durszlaka, posypać solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie bakłażany smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut - powinny być miękkie. Usmażone bakłażany odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć do miski.
- Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie robić się brązowa. Dodać ryż, orzeszki pinii, pomidory, bakłażany, rodzynki, cukier, cynamon i paprykę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i gotować na dużym ogniu przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut dopóki bulion się nie wchłonie. Po tym czasie odstawić na 15 minut, wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz