sobota, 3 sierpnia 2013

Pilaw bakłażanowy

Super danko na kolację bądź obiad.

Składniki na 3 dość duże porcje:
  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebuli
  • 3/4 szklanki długo - ziarnistego ryżu
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Pomidory sparzyć, pozbawić pestek i soku, pokroić w kostkę.
  • Bakłażany pokroić w kostkę, przełożyć do durszlaka, posypać solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie bakłażany smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut - powinny być miękkie. Usmażone bakłażany odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć do miski.
  • Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie robić się brązowa. Dodać ryż, orzeszki pinii, pomidory, bakłażany, rodzynki, cukier, cynamon i paprykę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i gotować na dużym ogniu przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut dopóki bulion się nie wchłonie. Po tym czasie odstawić na 15 minut, wymieszać i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz