Składniki na dwie porcje:
- 2 dzwonki łososia
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- garść żółtego sera
- szklanka śmietany - powinna być tłusta
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- Ser zetrzeć na tarce.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Łososia skropić sokiem z cytryny i odstawić na trochę.
- Przygotować sos - w miseczce wymieszać śmietanę, ser żółty, natkę pietruszki i czosnek.
- Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, popieprzyć i smażyć na mocno rozgrzanej patelni - przez około 2 minuty z każdej strony.
- Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.
- Podawać z dużą ilością sałaty.
Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu mniammniam http://www.mniammniam.com/Losos_o_smaku_lagodnym_podkreslonym_sosem_delikatnie_serowym-118p.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz