wtorek, 6 sierpnia 2013

Łosoś w sosie serowo - śmietanowym

Świetne danie, które przygotowuje się bardzo szybko.
Składniki na dwie porcje:
  • 2 dzwonki łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • garść żółtego sera
  • szklanka śmietany - powinna być tłusta
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Ser zetrzeć na tarce.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Łososia skropić sokiem z cytryny i odstawić na trochę.
  • Przygotować sos - w miseczce wymieszać śmietanę, ser żółty, natkę pietruszki i czosnek.
  • Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, popieprzyć i smażyć na mocno rozgrzanej patelni - przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.
  • Podawać z dużą ilością sałaty.


Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu mniammniam http://www.mniammniam.com/Losos_o_smaku_lagodnym_podkreslonym_sosem_delikatnie_serowym-118p.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz