wtorek, 13 sierpnia 2013

Grillowany bakłażan z pomidorami, mozzarellą i pesto

Składniki na 3 dość duże porcje:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 4 cups sałaty - najlepiej mix sałat
  • 4 duże pomidory
  • 200 gram mozzarelli
  • pesto domowej roboty
Sposób przygotowania:
  • Bakłażany pokroić w plastry.
  • Mozzarellę pokroić w plastry.
  • Pomidory pokroić w plastry.
  • Bakłażany z obu stron skropić oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Grillować przez około 10 minut - powinny zacząć robić się brązowe.
  • Na talerzach ułożyć sałatę. Na sałacie bakłażany. Na bakłażanach pomidory. Na pomidorach mozarellę. Na mozarelli rozsmarować pesto.
Pesto domowej roboty

Składniki:
  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • 1/2 cup orzeszków pinii
  • 1/2 cup startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 cup oliwy z oliwek
Sposób przygotwania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  • Dosolić odrobinę do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz