niedziela, 4 sierpnia 2013

Bezglutenowy chlebek bananowo - orzechowy II

Oto przepis na chlebek, który upiekłam dla mojego synka. Bardzo smaczny.

Składniki na 1 średniej wielkości chlebek:
  • 2 duże, dojrzałe banany,
  • 115 gram masła,
  • 115 gram cukru brązowego bądź kokosowego,
  • 2 duże jajka,
  • 115 gram mąki bezglutenowej - można zwykłej białej,
  • 3 łyżki kefiru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 gram orzechów brazylijskich
Sposób przygotowania:
  • Banany pokroić i rozdziabdziać widelcem na gładką masę.
  • Orzechy brazylijskie drobno posiekać.
  • Masło roztopić.
  • Do dużej miski wlać roztopione masło, dodać cukier i miksować, aż uzyskamy gładką masę. Wbić jajka i miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Dodać banany, mąkę, kefir, cynamon, orzechy brazylijskie i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
  • Tak przygotowany chlebek polać karmelową glazurą.
Składniki na glazurę karmelową:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu bądź syropu z agawy
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki podgrzać cały czas mieszając.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz