Składniki na 1 średniej wielkości chlebek:
- 2 duże, dojrzałe banany,
- 115 gram masła,
- 115 gram cukru brązowego bądź kokosowego,
- 2 duże jajka,
- 115 gram mąki bezglutenowej - można zwykłej białej,
- 3 łyżki kefiru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100 gram orzechów brazylijskich
- Banany pokroić i rozdziabdziać widelcem na gładką masę.
- Orzechy brazylijskie drobno posiekać.
- Masło roztopić.
- Do dużej miski wlać roztopione masło, dodać cukier i miksować, aż uzyskamy gładką masę. Wbić jajka i miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Dodać banany, mąkę, kefir, cynamon, orzechy brazylijskie i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
- Tak przygotowany chlebek polać karmelową glazurą.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka miodu bądź syropu z agawy
- szczypta soli
- Wszystkie składniki podgrzać cały czas mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz