Kurczak z papryką i mlekiem kokosowym
Składniki na jedną porcję:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 250 gram piersi kurczaka
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i pestek, pokroić w kostkę.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smażyć na średnim ogniu aż zaczną robić się brązowe.
- Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć aż zacznie robić się brązowy.
- Dodać paprykę, pomidory, posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodać mleko kokosowe, natkę pietruszki, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
- Podawać z ryżem bądź kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz