poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kurczak z papryką i mlekiem kokosowym

Składniki na jedną porcję:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • 250 gram piersi kurczaka
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  • Czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i pestek, pokroić w kostkę.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smażyć na średnim ogniu aż zaczną robić się brązowe.
  • Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć aż zacznie robić się brązowy.
  • Dodać paprykę, pomidory, posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Dodać mleko kokosowe, natkę pietruszki, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
  • Podawać z ryżem bądź kuskusem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz