sobota, 3 sierpnia 2013

Bulgur z warzywami i świeżymi ziołami.

Składniki na 3 średniej wielkości porcje:
  • 200 gram bulguru
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 4 młode cebulki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 5 łyżek świeżej mięty
  • 4 łyżki koperku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulgur.
  • Przygotować sos - w małej miseczce wymieszać sok z cytryny, przecier pomidorowy, kumin, ostrą paprykę, sól, pieprze i oliwę z oliwek.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Orzechy posiekać.
  • Papryki pokroić w drobną kostkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku, pestek i pokroić w kostkę.
  • Zioła drobno posiekać.
  • Ciepły bulgur wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia. Kiedy bulgur jest już chłodny dodać pomidory, cebulkę, papryki, orzechy i zioła. Wszystko porządnie wymieszać i zostawić na minimum 20 minut żeby smaki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz