Bulgur z warzywami i świeżymi ziołami.
Składniki na 3 średniej wielkości porcje:
- 200 gram bulguru
- 50 gram orzechów włoskich
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 4 młode cebulki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 5 łyżek natki pietruszki
- 5 łyżek świeżej mięty
- 4 łyżki koperku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulgur.
- Przygotować sos - w małej miseczce wymieszać sok z cytryny, przecier pomidorowy, kumin, ostrą paprykę, sól, pieprze i oliwę z oliwek.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Orzechy posiekać.
- Papryki pokroić w drobną kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku, pestek i pokroić w kostkę.
- Zioła drobno posiekać.
- Ciepły bulgur wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia. Kiedy bulgur jest już chłodny dodać pomidory, cebulkę, papryki, orzechy i zioła. Wszystko porządnie wymieszać i zostawić na minimum 20 minut żeby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz