Składniki na dwie porcje:
- 1 mała czerwona cebula
- 150 gram ogórka
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- 50 gram czarnych oliwek
- duża garść świeżej mięty
- duża garść natki pietruszki
- 50 gram mąki
- szczypta czerwonej papryki
- 250 gram sera halloumi
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Ser odsączyć i pokroić w cztery plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- Miętę i natkę pietruszki posiekać.
- Do dużej miski wrzucić cebulę, ogórka, pomidorki koktajlowe, oliwki i zioła. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
- Na płaskim talerzu wymieszać mąkę z papryką. W tak przygotowanej panierce obtoczyć ser i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony - ser powinien zacząć robić się brązowy.
- Podawać z dużą ilością wcześniej przygotowanej sałatki.
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz