wtorek, 6 sierpnia 2013

Smażony ser halloumi

Nasz niedzielny obiad. Smażony ser halloumi plus sałatka. Danie smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu.
Składniki na dwie porcje:
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 gram ogórka
  • 200 gram pomidorków koktajlowych
  • 50 gram czarnych oliwek
  • duża garść świeżej mięty
  • duża garść natki pietruszki
  • 50 gram mąki
  • szczypta czerwonej papryki
  • 250 gram sera halloumi
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • Ser odsączyć i pokroić w cztery plastry.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  • Miętę i natkę pietruszki posiekać.
  • Do dużej miski wrzucić cebulę, ogórka, pomidorki koktajlowe, oliwki i zioła. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
  • Na płaskim talerzu wymieszać mąkę z papryką. W tak przygotowanej panierce obtoczyć ser i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony - ser powinien zacząć robić się brązowy.
  • Podawać z dużą ilością wcześniej przygotowanej sałatki.
Składniki sosu:
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz