poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Risotto z bakłażanami i pomidorami

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 1/2 cups ryżu Arborio
  • 1/2 cup parmezanu
  • 2 łyżeczki świeżej bazylii
  • około litra bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Czosnek obrać i drobno pokroić.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i pestek, pokroić w drobną kostkę.
  • Bakłażany pokroić w kostkę.
  • Bazylię drobno posiekać.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć przez około minutę - czosnek powinien zacząć robić się brązowy. Dodać pomidory, posolić, popieprzyć i smażyć aż pomidory zaczną robić się miękkie - zajeło mi to około 5 minut. Dodać bakłażany, wszystko wymieszać delikatnie i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut - bakłażany powinny być miękkie. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte oliwą. Dolać 1/2 cupa bulionu, wymieszać i gotować - niestety cały trzeba mieszać. Stopniowo dolewać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
  • Dodać parmezan, posolić, popierzyć i delikatnie wymieszać.
  • Na talerzach risotto posypać posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz