Risotto z bakłażanami i pomidorami
Składniki na dwie dość duże porcje:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 1/2 cups ryżu Arborio
- 1/2 cup parmezanu
- 2 łyżeczki świeżej bazylii
- około litra bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion warzywny.
- Czosnek obrać i drobno pokroić.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i pestek, pokroić w drobną kostkę.
- Bakłażany pokroić w kostkę.
- Bazylię drobno posiekać.
- Parmezan zetrzeć na tarce.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć przez około minutę - czosnek powinien zacząć robić się brązowy. Dodać pomidory, posolić, popieprzyć i smażyć aż pomidory zaczną robić się miękkie - zajeło mi to około 5 minut. Dodać bakłażany, wszystko wymieszać delikatnie i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut - bakłażany powinny być miękkie. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte oliwą. Dolać 1/2 cupa bulionu, wymieszać i gotować - niestety cały trzeba mieszać. Stopniowo dolewać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
- Dodać parmezan, posolić, popierzyć i delikatnie wymieszać.
- Na talerzach risotto posypać posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz