Składniki na 4 porcje:
- szklanka makaronu orzo
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki orzeszków pinii - można je zastąpić innymi np.nerkowcami
- garść świeżej kolendry bądź natki pietruszki
- duża garść pomidorków koktajlowych
- 150 gram fety
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotować makaron orzo - ugotować w dużej ilości wody - zajęło mi to około 25 minut. Makaron dobrze odsączyć.
- Ser pokroić w drobną kostkę.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Czosnek obrać i drobniutko pokroić.
- Orzechy przyrumienić na patelni.
- W misce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, czosnek i kolendrę. Dodać fetę, pomidorki, orzeszki, posolić, popieprzyć i delikatnie wymieszać. Dodać makaron i jeszcze raz wymieszać.
Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu http://www.mniammniam.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz