piątek, 5 lipca 2013

Zupa z kurczaka, pomidorów i kuskusa

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 350 gram piersi kurczaka
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 115 gram suszonych moreli
  • 140 gram kuskusu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Kurczaka pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek i smażyć około 7 minut - cebulka powinna zacząć robić się brązowa.
  • Usmażoną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać kurczaka, pomidory, bulion, morele, przyprawy i gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z kuskusem posypanym świeżą miętą.
Jak przygotować kaszkę kuskus:
  • Kuskus wsypać do miseczki, zalać bulionem - troszkę ponad powierzchnię kaszki i przykryć na około 10 minut talerzem. Po tym czasie wymieszać widelcem i kuskus gotowy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz