Zupa z kurczaka, pomidorów i kuskusa
Składniki na dwie dość duże porcje:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 duże ząbki czosnku
- 350 gram piersi kurczaka
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżeczki cynamonu
- puszka krojonych pomidorów
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 115 gram suszonych moreli
- 140 gram kuskusu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion warzywny.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Kurczaka pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek i smażyć około 7 minut - cebulka powinna zacząć robić się brązowa.
- Usmażoną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać kurczaka, pomidory, bulion, morele, przyprawy i gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z kuskusem posypanym świeżą miętą.
Jak przygotować kaszkę kuskus:
- Kuskus wsypać do miseczki, zalać bulionem - troszkę ponad powierzchnię kaszki i przykryć na około 10 minut talerzem. Po tym czasie wymieszać widelcem i kuskus gotowy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz