poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bezglutenowy chlebek bananowo-orzechowy.

Składniki na jeden średniej wielkości chlebek:
  • 5 bananów
  • 4 jajka
  • 4 daktyle
  • 1/3 cup masła kokosowego
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania jest niezwykle prosty:
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Do blendera wrzucić pokrojone banany i daktyle. Zblendować na gładką masę.
  • Do masy dodać jajka, masło kokosowe i zblendować.
  • Następnie dodać mąkę kokosową, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i wszystko zblendować.
  • Masę przełożyć do dużej miski, dodać posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremki i zapiekać w piekarniku przez około 50 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz