Dip z soczewicy i orzechów włoskich
Składniki na jedną średniej wielkości miseczkę:
- 150g czerwonej soczewicy
- 65g orzechów włoskich
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Orzechy drobno posiekać.
- Soczewicę ugotować - zajeło mi to około 15 minut.
- Soczewicę odsączyć na sitku, przełożyć do blendera, dodać orzechy włoskie, musztardę, sól, pieprz i wszystko dokładnie zblendować.
- Przełożyć do miseczki i podawać.
Dip z bakłażanów
Składniki na jedną średniej wielkości miseczkę:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 małe cebulki
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruski - kilka łyżek
- papryka słodka
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Bakłażany pokroić w grube plastry, przełożyć do miski, posolić i zostawić na około pół godziny.
- Po upływie pół godziny bakłażany przelać zimną wodą, osuszyć i smażyć na patelni aż zrobią się brązowe.
- Na drugiej patelni smażyć czosnek i cebulkę przez około 5 minut.
- Do blendera wrzucić usmażone plastry bakłażanów, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem, papryką i zmiksować wszystko na gładką masę.
- Masę przełożyć do miseczki, udekorować natką pietruszki i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz