poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa krem z pomidorów i kopru włoskiego.

Jest to jedna z najlepszych zup pomidorowych jakie jadłam:) Przepyszna.

Składniki na dwie porcje:

Na zupkę:

  • 2 kopry włoskie - około 400 gram
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Na posypkę orzechowo- serową:
  • 60 gram orzechów włoskich
  • skórka z jednej cytryny
  • 40 gram świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka łodygi z kopru włoskiego

Sposób przygotowania zupy:
  • Fenkuł umyć, łodygi odciąć od bulwy a bulwę pokroić w cienkie paseczki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić koper włoski, cebulę, czosnek i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory z puszki, bulion i gotować około 20 minut.
  • Zupę przelać do blendera, zblendować na gładkę masę, posolić i popieprzyć.
  • Zupę przelać do miseczek i udekorować posypką orzechowo-serową.

Sposób przygotowania posypki orzechowo-serowej:
  • Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni.
  • Zieloną łodyżkę kopru włoskiego posiekać.
  • W miseczce wymieszać orzechy, parmezan, skórkę z cytryny i zieloną łodyżkę kopru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz