poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z trzech rodzajów pomidorków - RAW.

Tak, wiem że nie ma jeszcze sezonu na pomidory. Czy to ma jednak jakiekolwiek znaczenie dla osoby uzależnionej od tegoż warzywka? Mała podpowiedź - ŻADNEGO:) Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad zupę pomidorową. Bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i aromatyczna - mogłabym ją jeść codziennie.

Składniki dla dwóch osób:
  • 6 suszonych pomidorów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • pół dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cup wody
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sół i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku, pestek i pokroić na kawałki.
  • Suszone pomidory przełożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i zostawić na godzinę.
  • Pomidorki koktajlowe przełożyć do miseczki, dodać cebulę, czosnek, tymianek, posolić, skropić oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do blendera wrzucić pomidory zwykłe - NIE KOKTAJLOWE - pomidorki suszone, dodać łyżkę oliwy z oliwek, ocet winny, wodę, sól, pieprz i wszystko zblendować.
  • Zupę przelać do miseczek, posypać pomidorkami koktajlowymi i udekorować świeżą bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz