niedziela, 13 stycznia 2013

Zapiekana papryka faszerowana pieczarkami i orzechami.

Pychota:) Szybko się robi i jest bardzo smaczne.

Składniki dla dwóch osób:
  • duża garść orzechów włoskich, laskowych i nerkowców
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 500 gram pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350ml passaty
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 duże papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Orzechy wrzucić do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Naczynie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - po tym czasie orzechy wyjąć z piekarnia, zostawić od ostygnięcia, drobno posiekać i wrzucić do dużej miski.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, smażyć na niej cebulę i jeden ząbek czosnku. Kiedy cebulka zacznie brązowieć wrzucić ją razem z  czosnkiem do miski z orzechami.
  • Na patelni przez około 10 minut smażyć pieczarki z jednym ząbkiem czosnku, po czym wrzucić wszystko do miski z orzechami i cebulą.
  • Mąkę pszenną wymieszać z passatą i smażyć na patelni, aż wszystko zacznie bulgotać. Dodać do miski z orzechami, cebulą i pieczarkami. Porządnie wszystko wymieszać, dodać przyprawy i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Papryki przekroić na połówki, usunąć nasiona i nadziać mieszanką pieczarkowo - orzechową.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim papryki.
  • Papryki zapiekać przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Korzystałam z książki kucharskiej "Vegetarian Cooking Without", przepis bardzo jednak zmodyfikowałam. Dodałam więcej orzechów i pieczarek, skróciłam czas pieczenia, darowałam sobie także zawijanie naczynia w folię. Wyszło bardzo smaczne i sycące danie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz